Ingrediënten voor 6 personen
Voor het deeg
- 375 gram bloem
- 1 ½ tl zonnebloemolie
- 1 ½ tl azijn
- 1 ½ ei
- 200 ml lauwwarm water
Voor de vulling
- 6 appels
- 100 gram gewelde rozijnen
- 4 el kristalsuiker
- 4 eetlepels kaneel
- Sap van een halve citroen
- 150 gram boter
- 75 gram ongezouten gemengde noten
- 1 zakje vanillesuiker
- 120 gram paneermeel
Bereiding
- Zeef de bloem boven een grote kom. Voeg de de zonnebloemolie, azijn, ei, water en zout toe en kneed tot het deeg glad is. Laat het deeg vervolgens in de kom ca. 1 uur afgedekt rusten. Als je deeg te nat is, kun je er nog wat bloem bijvoegen.
- Schil ondertussen de appels, verwijder de klokhuizen en snijdt in kleine stukjes. Meng de appelstukjes met de gewelde rozijnen, kristalsuiker, kaneel en de citroensap.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden.
- Verwarm een koekenpan en doe hier de helft van de boter in. Laat de boter smelten en bak hierin het notenmengsel, het zakje vanillesuiker met de paneermeel goudbruin. Laat het even uitlekken op een keukenpapier.
- Leg een schone katoenen theedoek op het aanrecht en bestrooi deze met wat bloem. Rol het deeg uit met een deegroller en je handen tot een superdunne deeglap. Bestrooi 2/3e van de deeglap met het noten-paneermeelmengsel en schep daarna het appelmengsel er overheen. Vouw de rest van de deeglap over de appels. Vouw daarna de zijkanten dicht. Gebruik de theedoek om de Apfelstrudel verder op te rollen. Leg de deegrol op een bakplaat met bakpapier en bestrijk deze met gesmolten boter.
- Bak de apfelstrudel 40 tot 60 minuten in een oven van 190 °C.
- Bestrooi met poedersuiker en serveer met slagroom, vanille-ijs en/of warme vanillesaus.
Eet smakelijk!