Demeter uitgelegd: zeker 10% ruimte voor natuur

28 oktober 2024 – bron: Stichting Demeter

Deze weken extra aandacht in onze winkel voor Demeter, het keurmerk voor biodynamische landbouw. Waarom wij voor Demeter kiezen en wat Demeter betekent? Deel 3 in een reeks.

Wij kiezen waar het kan voor producten van Demeter kwaliteit. Dat doen we omdat Demeter niet alleen voldoet aan de eisen van biologische landbouw, maar daarbovenop extra aandacht heeft voor bodemkwaliteit, dierenwelzijn, pure kwaliteit, natuur en landschap. Die extra aandacht is essentieel om onze aarde door te kunnen geven aan volgende generaties. Maar wat betekent dat nou concreet?

Biodiversiteit: minimaal 10% ruimte voor natuur op de boerderij

Biodynamische landbouw is veel meer dan het verbod op kunstmest en chemisch-synthetische middelen. Voor de teelt van mooie gewassen en het houden van gezonde dieren, doen biodynamische boeren en tuinders juist een heleboel wél. Het belangrijkste is dat ze samenwerken met de natuur. Die samenwerking begint met het stimuleren van het bodemleven. Met compost en dierlijke mest wordt het bodemleven geactiveerd. Een rijk bodemleven zorgt voor een vruchtbare grond waarin vitale gewassen kunnen groeien. Boven de grond worden bloemenstroken, bomen, hagen en paddenpoelen aangelegd. Met deze natuurelementen worden nuttige insecten, vogels en andere dieren aangetrokken. Al dat leven vormt met elkaar een veerkrachtig ecosysteem, waarin ziektes en plagen onder controle gehouden worden.

De ontwikkeling van biodiversiteit is opgenomen in de normen van het Demeter-keurmerk. Biodynamische bedrijven zijn verplicht om 10% van hun areaal in te richten met natuur voor de ontwikkeling van de biodiversiteit. Deze verplichting, in combinatie met het weglaten van chemie, zorgt ervoor dat biodynamische boerenbedrijven uitblinken in een rijke biodiversiteit; er is een directe relatie tussen het gebruik van kunstmest en chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen (waaronder het uiterst giftige neonicotinoïde) en het verlies van biodiversiteit. Op biodynamische boerenbedrijven is er een grote diversiteit aan wilde planten, insecten, vogels en wilde dieren. Al die beestjes en planten houden elkaar in evenwicht en zorgen voor een veerkrachtig ecosysteem, waar plagen en ziektes minder kans krijgen. Voor de koeien is een grote biodiversiteit in het grasland ook heel goed: met een gevarieerde maaltijd kunnen zij zich beter gezond houden; het antibioticagebruik op biodynamische boerderijen is dan ook nihil. De vrijwel gesloten kringloop met eigen voerteelt draagt bij aan het behoud van biodiversiteit elders op de wereld, waar voor de sojateelt (veevoer) grootschalige ontbossing plaatsvindt.