28 feb 2025
Misschien heb je ze wel gezien: witte eieren tussen de bruine. Wil je weten waarom? Lees dan vooral verder; Chris en Marjanne vertellen het hele verhaal.

Lankerenhof stopt…
Piekbelaster, stikstof, fijnstof…
“Wij, Chris en Marjanne Borren hebben 30 jaar op de Lankerenhof geboerd, waarvan 25 jaar biologisch. Begin 2025 gaan we stoppen met het houden van kippen. We doen mee met de opkoopregeling van de overheid. Ons bedrijf is als piekbelaster aangemerkt. Het is onzeker, voor wat betreft regelgeving, wat dit voor ons in de toekomst gaat betekenen. Naast de stikstofproblematiek krijgen we ook nog te maken met de fijnstofproblematiek en we weten ook niet of de kader-richtlijn-water voor ons ook nog regelgeving in het verschiet heeft.”
Onzekerheid over investeringen
“Al deze problemen vragen waarschijnlijk om nieuwe investeringen van ons als boeren, maar je weet nooit of er over 1, 2, 3 jaar weer andere regels komen. Er is geen lange termijn visie hoe de agrarische sector er over 20-30 jaar uit moet zien. Hierdoor kun je in de agrarische sector geen investeringen doen waarvan je weet dat ze duurzaam zijn. Je weet niet of de investering wel nut heeft of dat er volgend jaar weer andere regels zijn waarbij de huidige investering de prullenbak in kan. Je weet dus ook niet of je de investering ooit nog terug kunt verdienen of dat het weggegooid geld is.”
Dreiging van vogelgriep
“Daarnaast hangt de vogelgriep als een zwaard van Damocles boven de pluimveesector, want je weet nooit wanneer het virus weer uit de lucht komt vallen en of het dan ook jou bedrijf gaat raken. De laatste jaren zijn we de dans steeds ontsprongen. Na de heftige uitbraak in 2003, toen de hele Gelderse Vallei geruimd is, hebben we wel meerdere keren binnen de 3- en 10- km zone gezeten en hebben we meerdere ophokperiodes meegemaakt, waarvan die van oktober 2021 t/m mei 2024 wel de meest lange was. Dit past niet bij onze biologische uitgangsprincipes.”
Geen opvolging
“We hebben geen opvolger binnen ons gezin voor het pluimvee, want de droom van onze zoon is melkveehouder worden en onze dochters hebben andere ambities. Om alle bovenstaande redenen hebben we besloten te stoppen met ons pluimveebedrijf en energie te gaan steken in o.a. de toekomst van onze zoon als melkveehouder.”
maar Bleieren gaat door!
“We hebben in de afgelopen jaren onze eigen afzet gerealiseerd, van Bleieren, producten van Bleieren, het vlees van de leghennen en de haantjes. Hier willen we ons voor blijven inzetten en hebben dan ook een opvolger gevonden voor de productie van Bleieren, SouperHen en Haantje de Coq. Boerderij ’t Paradijs gaat Bleieren produceren en ook hun uitgelegde hennen worden SouperHen.
We gaan ons inzetten om ook de broertjes van de leghennen weer op te laten groeien voor het vlees van de braadhaantjes Haantje de Coq. Begin 2025 gaan onze oude leghennen naar de slacht. De verkoop van het vlees van zowel de leghennen als de haantjes blijft voorlopig bij De Lankerenhof. We hebben voldoende op voorraad.”
En waarom dan die witte eieren?
Boerderij ’t Paradijs hield een kippenras dat witte eieren legde. Witte eieren worden vaak gezien als meer duurzaam; kippen met witte eieren hebben doorgaans relatief weinig voer nodig om een eitje te maken. Maar er kleeft ook een nadeel aan deze kippen; ze zijn eigenlijk alleen goed geschikt als legkip. De haantjes hebben te weinig vlees op hun botten en sneuvelen als eendagskuiken. Als de hennen zijn uitgelegd, worden ze geslacht en gebruikt als soepkip, maar daar is het vlees eigenlijk niet ideaal voor. Het kippenras van Bleieren is een zogenaamd dubbeldoelkip; de hanen worden opgefokt tot een volwaardige kip en de hennen worden na hun pensioen mooie vlezige soepkippen. Op deze manier zijn er minder kippen nodig die speciaal voor het vlees worden gefokt. Op dit moment zit boerderij ’t Paradijs in een overgangsfase van witte naar bruine eieren. Naar verwachting komen midden april de eerste bruine eieren van ’t Paradijs in de winkel te liggen.