Pompoenbrood

Ingrediënten voor bijgerecht voor 3 á 4 personen

  • 250 gr gekookt vruchtvlees van een kleine (oranje) pompoen
  • 400 gr gezeefd bloem
  • 1 tl droge gist of 20 gram verse gist
  • 1 tl zout
  • ¼ tl geraspte nootmuskaat
  • ¼ tl kruidnagelpoeder
  • 60 ml kookvocht van de pompoen

Bereiding

  • Was de pompoen goed, snijd hem in stukken en verwijder de pitten. Kook de stukken met schil 10 minuten in een laagje water. Laat ze uitlekken, vang het overgebleven vocht op. Schraap het vruchtvlees van de schil en weeg 250 gram vruchtvlees af. Wrijf dat vruchtvlees door een fijne zeef.
  • Meng de gezeefde bloem, droge gist, zout en nootmuskaat. Doe het gepureerde pompoenvlees erbij en 60 ml van het pompoen kookvocht. Gebruik je bakkersgist, los dat dan op in het lauwwarme kookvocht met een beetje bloem en laat het een kwartier staan. Kneed dan alles tot een mooi brooddeeg, niet te kruimelig (doe er een beetje vocht bij) of te plakkerig (doe er een beetje bloem bij).
  • Leg de deegbal in een ruime kom, afgedekt met een vochtige theedoek, en zet op een warme plek. Laat het deeg twee uur rijzen (Bonnefons gebruikt een langzame rijs: de hele nacht). Kneed het opnieuw kort, en vorm er een brood van. Je kunt het deeg in een broodbakvorm doen of er een vlecht of andere vorm van maken. Laat nog eens een uurtje rijzen. Bestrijk het brood vlak voor het de oven in gaat met losgeklopt eiwit.
  • Bak het brood nu veertig minuten in een voorverwarmde oven op 175 ◦C. Controleer of het gaar is door met een houten lepel erop te kloppen. Klinkt het hol, dan is het brood klaar. Zo niet, laat het dan nog even bakken. Laat afkoelen op een rooster. De baktijd wordt mede beïnvloed door de grootte en vorm van het brood en je oven.

Dit brood staat mooi op een brunchtafel, maar je kunt het ook bij soep eten of bij het hoofdgerecht in plaats van aardappelen.

Eet smakelijk!