Schulp vruchtensappen: niet zomaar een begrip

11 september 2024

Als pachtboer begint Albertus Schulp in 1861 op één hectare grond in Breukelen langs de rivier de Vecht. Vijf generaties Schulp groeien op deze idyllische plek op als fruittelers. In 1995 besluit Albert Schulp om naast het fruittelen ook sap te gaan persen. Het resultaat? Pure en natuurtroebele sap in allerlei smaken.

Een lange geschiedenis: van 1e naar 5e generatie

In 1861 verhuist Albertus Schulp van het Friese Tietjerksteradeel naar Breukelen Sint Pieters en gaat aan de slag als pachtboer bij Kasteel Oudaen. Daar runt hij een gemengd bedrijf met groente, fruit, koeien en kippen. Waar Albertus’ zoon Gerrit met zijn roeiboot over de Vecht naar het dorp gaat om de oogst te venten, laat kleinzoon Albertus rond 1925 de oogst door de plaatselijke beurtschipper naar de veiling in Utrecht varen. Wanneer Albertus in de strenge winter van 1946-1947 onverwachts komt te overlijden moet zijn zeventienjarige zoon Gerrit van school om het bedrijf te laten voortbestaan. De beurtschipper wordt vervangen door een eigen vrachtauto en langzaamaan focust het bedrijf zich enkel nog op fruitteelt van appels, peren maar ook aardbeien, pruimen en rode bessen. En dan komt Albert Schulp, huidige eigenaar in het bedrijf.

Van fruitteler naar sap-perser

Wanneer in 1995 de appels en peren van Gerrit en zoon Albert op de veiling nog niet eens de kostprijs opleveren, begint Albert met het persen van fruit. In februari krijgt hij ook zijn eerste opdracht om voor een collega fruitteler uit Loenen aan de Vecht fruit te persen. Zo maakt Albert de eerste vijf jaar vooral sap voor fruittelers en hun boerderijwinkels. Met groeiende vraag van versspeciaalzaken naar de natuurtroebele sappen besluit Albert om Schulp als merk te presenteren. Zo is Schulp vruchtensappen geboren.

Bewuste keuzes

De familie Schulp is van oudsher gevestigd in de Vechtstreek, onderdeel van het Groene Hart. Een plek waar ze heel zuinig op zijn. Dit rentmeesterschap spreekt uit de bewuste keuzes die Schulp maakt. Zo is de perserij met haar zonnepanelen Co2-neutraal, gaat het restproduct van uitgeperst fruit als veevoer naar buurman-boeren en wordt het overige afval zorgvuldig gescheiden en hergebruikt. De warmte die vrijkomt bij het terugkoelen van de sappen wordt tijdens bottelen telkens opnieuw gebruikt. Ook is er dankzij pasteurisatie geen koeltransport of gekoelde opslag nodig, een aanzienlijke winst in energieverbruik in de logistieke keten.

De juiste balans

Schulp kiest bewust om haar sappen een korte warmtebehandeling te geven, Waarom? Een aanzienlijk deel van vers sap in de retail en horeca wordt in de praktijk weggegooid vanwege de beperkte houdbaarheid. Dat is zonde. Door de sappen kort te verhitten ontstaat de juiste balans tussen puur, houdbaar en smaakvol en wordt een hoop verspilling voorkomen. Door de sap snel terug te koelen, blijven de gezonde bestanddelen maximaal behouden.

Het beste haal je juist niet van ver

Schulp gebruikt bij voorkeur Hollands fruit, veelal van fruittelers uit de regio. Ook voor de dubbelsappen maken zij zo veel mogelijk gebruik van Hollands fruit, zoals appels, peren, aardbeien en blauwe bessen. Het volledige proces van persen tot en met bottelen vindt plaats in eigen huis. Op deze manier worden zogeheten voedselkilometers beperkt en de fruitteeltsector in eigen land ondersteund.