Sinterklaastaart met stoofpeertjes

Ingrediënten voor een taart van 24 cm diameter

  • 500 gr speculaas
  • 60 gr boter
  • 1 kilo stoofperen
  • 4 zakjes vanillesuiker
  • 75 gr suiker
  • 3 zakjes chai kruidenthee
  • 2 tl kaneel
  • 750 ml slagroom
  • 7 blaadjes gelatine (voor een vegetarische taart kun je de gelatine vervangen door 3,5 el arrowroot)
  • Circa 200 gr kruidnoten, genoeg om de taartrand mee te versieren

Bereiding

  • Maal de speculaas tot poeder. Smelt de boter en meng dit door de speculaas. Verdeel over het springvorm en druk met een lepel aan. Zet in de koelkast om hard te laten worden.
  • Breng een liter water met de (vanille)suiker aan de kook. Draai het vuur uit en doe de theezakjes in het vocht. Doe de deksel op de pan en laat 5 minuten staan. Haal de theezakjes eruit en knijp het vocht er even goed uit.
  • Schil de stoofperen, snij in vieren en verwijder het klokhuis en de steeltjes. Doe in de pan met water en breng opnieuw aan de kook. Laat de peertjes circa 90 minuten pruttelen tot ze zacht zijn.
  • Leg de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water. Knijp de blaadjes vervolgens uit en meng samen met de overgebleven suiker door de slagroom. Pureer de helft van de stoofpeertjes fijn. Meng dit door de slagroom.
  • Neem de springvorm uit de koelkast. Leg rondom stoofpeertjes op de bodem. Hou er minimaal 5 over voor de versiering op de top. Stort vervolgens voorzichtig het slagroommengsel erover uit zodat de stoofpeertjes op hun plek blijven. Laat 4 uur in de koelkast opstijven.
  • Neem de springvorm uit de koelkast en haal de taart uit het blik. Maak met de stoofpeertjes een bloemvorm op de taart met een kruidnootje als roos. Versier vlak voor serveren ook de rand van de taart met kruidnoten. Als je dit laatste te ver van tevoren doet, worden de kruidnootjes zacht.

Smikkel ze!