Tarte tatin met sjalot en sinaasappelmarmelade

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen

  • 8 sjalotten
  • 3 el balsamico azijn
  • 50 gr roomboter
  • ½ pot/170 gr bittere sinaasappelmarmelade
  • 1 rol bladerdeeg
  • 50 gr feta
  • 6 takjes tijm
  • balsamicocrème naar smaak

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Verwijder de schil van de sjalotten en snij over de lengte door de helft. Doe samen met de balsamico azijn in een schaal, meng goed door elkaar en laat minimaal 15 minuten marineren.
  • Verwarm een steelpan en smelt de roomboter. Voeg de marmelade toe en breng al roerend tot een vloeibare substantie.
  • Bekleed een rechthoekige ovenschaal van circa 20 bij 30 cm met bakpapier. Verdeel de boter-sinaasappelmarmelade over de bodem.
  • Verdeel de sjalotten met de snijkant naar beneden over de bodem.
  • Zet de ovenschaal 15 minuten in de oven.
  • Haal de ovenschaal uit de oven en drapeer het bladerdeeg erover. Dit mag gerust een beetje gekreukeld zijn. Zorg dat je de zijkanten goed instopt zodat de marmelade niet ‘wegloopt’. Maak een paar kleine inkepingen in het bladerdeeg zodat de hitte wat kan ontsnappen.
  • Zet de tarte tatin 25 minuten in de oven of totdat het bladerdeeg mooi goudbruin is. Haal uit de oven en laat even afkoelen. Leg nu een snijplank of serveerschaal bovenop de ovenschaal en keer als geheel om.
  • Snij of verkruimel de feta en snij de tijm fijn. Verdeel dit over de tarte tatin. Besprenkel als laatst met wat balsamicocrème naar smaak.

Eet smakelijk!